MATSPJÄLTNINGSAPPARATEN

Bakad potatis, rhode island och brytbönor.

 

Station ett i matspjältningsapparten är munhålan. När du tar en tugga av potatisen delas den och och blandas med saliven som kommer från spottkörtlarna.

Salivens enzymersönderdelar matens stärkelse.

Potatisen fortsätter genom matstrupen ner till magsäcken. När maten kommitfram blandas den med magsaft. Saltsyran och enzymerna sönderdelar matens proteiner till mindre molekyler.

Stationen efter magsäcken är tolvfingertarmen. Efter 2-3 timmar pressas maten prtionsvis ut från matsäcken till tolvfingertarmen. Gallan från levern fördelar fettet i maten till flytande form. Sönderdelningen av kolhydrater,proteiner och fett fortsätter genom tillförslen av bukspott från bukspottkörtlen.

Tunntarmen. Maten blandas i tunntarmen med tarmsaft.Nedbrytningen avslutas i tunntarmen. Av kolhydraterna blir det druvsocker,av proteinerna blir det anymosyra,av fettorna glycerol.

Tjocktarmen innehåller proteiner. I tjocktarmen sugs vatten upp, så att resterna av potatisen blir fastare. Men resterna av maten, töms i ändtarmen efter några dygn. Det stannar där tills du behöver göra dig av med det,(nr 2)

Levern bryter ner sockerarten till glukos och andra monosackander.

Bukspottkörteln har blodförförjning via mjältartären och tarmkäxartären.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. pernillavesterlund
    Dec 08, 2011 @ 20:04:07

    Bra Evelina, du har beskrivit och fått med alla delar av matspjälkningskanalen. Du hade kunnat vara ännu noggrannare med att beskriva leverns funktion. Om du hade kopplat innehållet i hela er måltid tydligare till organ och enzymer, hade du visat tydligare samband.
    Glöm inte källor!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: