KONFLIKTEN PÅ NORDIRLAND-IRA

Konflikten på Nordirland IRA

 

Under flera år så har den irländska ön varit en präglad konflikt mellan britterna och irländarna, men år 1921 så började Irland bli självständigt efter två års krig då Irland hade tillhört Storbritannien under 1600- talet. Irländska republikanska aren (IRA) hette den grupp som ledde kriget. Personer som gjorde Irland självständigt var IRAs ledare, Michael Collins. Innan kriget började bestod Irland av 32 grevskap men endast 26 ut av dem som blev satta frihetsstaten, dom övriga grevskapen fick bli Nordirland. Men Nordirland aldrig någon egen stat och fick inte styra själv så Storbritannien styrde över dom . Alla var ju inte nöjda med det här, IRA började protestera eftersom dom absolut inte ville att britterna skulle styra och bestämma över Nordirland. Det fanns ju dom som inte ville att Nordirland skulle tillhöra Storbritannien utan att det  skulle tillhöra resten av Irland så det kunde vara själv ständiga. Katoliker, dom som stod för det kallades republikaner och den andra delen som ville att Storbritannien skulle styra var protestanter och dom kallades lojalister . Eftersom den största delen av Nordirlands befolkning var protestanter så blev det ett litet problem för katolikerna, eftersom dom också bodde där. Dom medborgarna som var katoliker fick inte rösta pga att politiken blev styrd av protestantiska. Men det behandlades inte på rätt sätt när det gällde boende och jobb. Bostadsområdena delades in i katolska och protestantiska bostadsområden. 1960 försökte premiärministern Terence O Neill på Nordirland, utföra ett arbete för en politik som skulle göra det bättre även for katolikerna som bodde på Nordirland. Dom katolska fihetskämparna skapade medborgarrättsrörelse som då skulle kämpa för det katolska folket så att dom inte skulle bli diskriminerade. Dom kallade sig Northern Ireland Civil Rights Association. Dom fick rätt starkt motstånd ganska snabbt av polisen och av de motdemonstranter som satte igång stora bråk.

I samma svepa så bildades det beväpnade grupper inom medborgarrättrörelsen och det var så kriget  mellan republikaner och den protestantiska militären började .

År 1969 börjar IRA sin terrorkampanj mot det brittiska styret men Storbritannien visade samma stil, mord och bombdåd I Nordirland och England. Massaker som skedde under konfliktens gång var Ballymurphymassakern. Det var den 9-11 augusti 1970 och 11 personer som var obeväpnade blev skjutna av den brittiska militären och polisen. Ingen ut av dom som blev dödade hade någon anknytning till Irländska republikanska armen att göra.

Den 30 januari 1972 startade ett annat terrordåd som blev kallat ’’den blodiga söndagen’’, då 13 stycken obeväpnade demonstranter dog och 14 stycken blev skadade av den brittiska militärer. IRAs hämnades såklar och det kallades ’’den blodiga fredagen’’. Den blodiga fredagen var den 17 maj 1974. Då exploderade en del bilbomber som dödade ca 33 människor och 300 människor blev skadade i  Monaghan, Dublin och Belfast. Detta var en av det värsta sakerna som hände i konflikten på Nordirland och detta fick politikerna i London att börja försöka hitta lösningar på konflikten . under långfredagen 1998 hände det något som ganska så många hade hoppats på men som dom aldrig trodde skulle hända men det blev fred på Nordirland. Att katoliker och protestanter tillsammans skulle få styra själva i ett självständigt parlament var vad som bestämdes. IRA lovade även att lägga ner sina vapen samt att Storbritannien skulle låta dom sex grevskapen som tidigare tillhört Irland släppas fria. Men där fanns ju fler protestanter än katoliker på Nordirland så pga det blev det inte så. Storbritannien fanns fortfarande kvar i Nordirland dock bestämde dom inte lika mycket som innan.

 

2002 försvann självstyret i Nordirland ännu en gång efter att IRA blivit misstänksamma för att ha spioneri. London tog makten över Nordirland en gång till. Under 2005 så blev det konstaterat att den Irländska republikanska armen faktiskt hade hållit fast vid löfte om att dom skulle lägga ner sina vapen och den 8 mars 2007 så var det ett val som skulle var det första steget mot att Nordirland skulle få styra själva igen.

http://www.ne.se/enkel/ira

http://sv.wikipedia.org/wiki/Irländska_republikanska_armén -Sidan ändrades senast den 24 september 2012 kl. 14.53.

http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Nordirland/Fordjupning/ – Publicerad: 2010-08-17 

Skribent: Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet.

Uppdaterad 2012-09-03

www.dn.se 

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. jara74
  Nov 05, 2012 @ 08:31:58

  Evelina, du har gjort ett godkänt fördjupningsarbete om en konflikt under 1900-talet. Du anger, dock lite otydligt, vilken typ av konflikt det handlar om. Orsakerna till konflikten förklarar du på ett begripligt sätt. Du saknar en sammanfattning av din konflikt på slutet av din text. Du beskriver konfliktens förlopp på ett bra sätt. I din text uttrycker du dig på ett sådant sätt som gör att man kan se att du till viss del är bekant med historiska begrepp. Det saknas förslag på hur konflikten kunnat förhindras. Detta måste du ta upp i gruppens samtal!
  Bra jobbat
  Mvh
  Jan

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: